Om forlaget Jorinde & Joringel

 
 

Kristeligt Dagblad bragte i efteråret 2012 et interview med Kurt Harrits om Jorinde & Joringel. Artiklen kan læses her.

INTRO VED OPLÆSNINGSARRANGEMENT I LØVES BOG- OG VINCAFÉ I AARHUS DEN 5. NOVEMBER 2011 

Af Kurt Harrits

Fra 1971 til 1988 udgav vi flere end 300 titler. Vi ønskede også dengang at bidrage til et lyrisk anarki, hvor tekster blev trykt uden hensyntagen til alle de traditionelle barrierer, der knyttede sig til en udgivelse. For at understrege hvad vi arbejdede for, havde vi afskaffet censur. Det holdt imidlertid ikke i længden - de gode digtsamlinger druknede ganske enkelt i mængden af alt for dårlige tekster.

Fra 1988 holdt vi en udgivelsespause, der kom til at vare i mere end 20 år, og først i 2009 vendte vi tilbage med fornyet energi.

For ikke så længe siden kunne man i Weekendavisen læse, at vi udgiver for få kvindelige forfattere. Dertil er der at sige, at vi modtager flest digtsamlinger fra mænd, hvilket naturligt viser sig i vores udgivelser.

Valget af manuskripter til udgivelse har aldrig været betinget af forfatternes køn. Vores hensigt har ganske enkelt været at hjælpe nye poeter i gang - uanset køn - og at udgive dem sammen med allerede etablerede. Det får Weekendavisen følgende ud af: "Det lugter rigtigt meget af, at man i den lyriske mandeklub har fået en god idé, drukket en god cognac og tændt piberne, og så har inviteret alle de lyrikere, der vilkårligt er faldet én ind - og har glemt resten i den tiltagende røgsky."

Af de ca. 150 manuskripter, der uopfordret sendes til os på årsbasis, udgiver vi 12. Om de har et mandligt eller kvindeligt ophav har aldrig været et udvælgelseskriterium. Hvis vi er i tvivl, om et manuskript fortjener en udgivelse, så udgiver vi det.

INTRO VED OPLÆSNINGSARRANGEMENT I POESIENS HUS I KØBENHAVN DEN 12. NOVEMBER 2011
Af Kurt Harrits

Hvad har F. P. Jac, Per Højholt, Vibeke Grønfeldt, Jess Ørnsbo, Jens Smærup Sørensen, Vagn Lundbye og Peter Laugesen til fælles? 

De har det til fælles, at de har modtaget Det danske Akademis store pris, der betragtes som landets fineste udmærkelse af et forfatterskab.

Indtil nu har i alt 37 forfattere modtaget prisen, siden den første gang blev uddelt til Knuth Becker i 1961.

De 7 forfattere har endnu en ting til fælles. De har alle udgivet på Jorinde & Joringel.

Men 7 af 37 - det betyder, at ca. 20% af prismodtagerne er Jorinde & Joringel-folk.

Hvis man fratrækker de 10 forfattere, der modtog prisen, før Jorinde & Joringel blev stiftet, så ryger vi op på over 25%.

Det kunne være et varsel for det seneste kuld forfatter på Jorinde & Joringel. Hvem af jer indkaldes en dag til at give møde på Rungstedlund for at blive hædret med 300.000 kr. - eller hvad puljen nu måtte være oppe på til den tid?

Og den dag, det er en af jer... så husk, at det ikke gør noget at være født i andegården, når man kun har ligget i et svaneæg!

Og lad mig citere Pia Tafdrup for, hvad hun blandt andet sagde i sin hyldesttale for F. P. Jac, da han i 2008 vandt prisen:

"Da F. P. Jac skrev de første digte, var det et fåtal, der ænsede, at noget nyt var på færde. Man skulle være mere end en almindelig poesifreak for at abonnere på Jorinde & Joringels serier af undergrundudgivelser for at opdage, hvad der gik for sig."

Vi opfordrer alle digtere til at sende os manuskripter.
Poesi har ingen alder. 

Kurt Harrits drev Jorinde & Joringel fra 1971 til 1988. I 2008 blev forlaget genåbnet.
I dag ledes forlaget fortsat af Kurt Harrits sammen med Jakob Harrits og Anne Harrits.

Lise Haurum Christensen, Henning Mortensen og Erik Helger er tilknyttet forlaget som konsulenter.
Jorinde & Joringel udgiver fortrinsvis serier på 12 hæfter med forskellige forfattere. For at skabe sammenhæng illustreres hæfterne af samme kunstner.

 

Facebook